A Kedvezményezett neve:

5 tagból álló konzorcium (Komáromi Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt., AGRO-VÁRKONY Mezőgazdasági kft., NOVAMAG Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Solum Mezőgazdasági, Ipari és Kereskedelmi Zrt., Zalavölgye Permetező Szolgáltató Zrt.)

 

A pályázati felhívás neve, kódszáma:

VP3-4.2.1-15 – Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyság elősegítése a feldolgozásban

 

A projekt címe, azonosító száma:

Sajtüzem létrehozása Komárom Bartusekpusztán

1773025771

A szerződött támogatás összege: 1 463 881 556 Ft

 

A támogatás mértéke (%-ban): 50%

 

A projekt tartalmának rövid bemutatása:

Jelen projektben a konzorcium egy tejfeldogozó üzem létrehozását tűzte ki célul, melynek keretében egy 4094,4 m2 hasznos alapterületű sajtüzem épült fel a kizárólag friss sajtok előállítására specializálódott több évtizedes gyakorlattal rendelkező olasz GEA gyártó egyedi gyártású mozzarella, illetve a gyártó magyar képviselete által leszállításra kerülő ricotta technológia sor beépítésével. A magas színvonalú Európában is kiemelkedő technológia a beruházás legmeghatározóbb eleme, hiszen a folyamatos kiváló minőségű termékek előállítása csak magas minőségű alapanyagból, tökéletes technológiai berendezésekkel lehetséges.

A technológia vonatkozásában innovációt jelent a melléktermékként jelentkező tejsavó kezelése, szűrése, melynek megoldása a tejsavó mikró-, ultra-, illetve nanoszűrése. Az eljárással a melléktermékből számos értékes alapanyag nyerhető ki, mint a laktóz és a tejsavó fehérje, míg az eljárás végén lényegében nagy mennyiségű tiszta vizet nyerünk, ami felhasználható a technológiában mosóvízként, ezáltal is csökkentve az üzem környezetterhelését, a keletkező szennyvizet és a felhasználásra kerülő víz mennyiségét egyaránt. Ezzel javítható a tevékenység jövedelmezősége, ugyanis a tejsavóból kinyert értékes összetevők visszavezethetőek a sajtgyártás előállítási folyamatába, ezáltal is javítva az egységnyi tejből előállítható sajt mennyiségét. A technológia ezen kívül a termék innováció számára is új lehetőséget nyit, kedvezőbb összetételű és/vagy újabb termékek kialakításával.

 

Fejlesztés célja:

Az öt tagú konzorcium egy tejfeldolgozó üzem létrehozását valósítja meg jelen projektben. Az üzem kapacitása napi 100.000 l tej feldolgozása. Az előállított késztermékek elsősorban a friss tejből érlelés nélkül készített sajtok lesznek (ricotta, mozzarella). A fejlesztést a 2014 óta tartó tejkrízis indukálta, a termelők számára a fejlesztések és a nagyobb hozzáadott értékű termékek létrahozatala jelenthet jó megoldást a kialakult piaci helyzetre.

Épületek , eszközök:

A projekt keretében megvalósul egy 4094,4 m2 hasznos alapterületű sajtüzem megépítése. A sajtüzembe beszerzésre kerülnek a szükséges gyártósorok: az olasz GEA gyártó egyedi gyártású mozzarella technológiája és a gyártó magyar képviselete által leszállításra kerülő ricotta technológiai sor, továbbá a szükséges tartályok és a szükséges technológiai fűtő és hűtőegységek, egyéb technológiai berendezések.

A projekt tehát hozzájárul a felhívás azon céljához, hogy segítse a mezőgazdasági termelők, valamint a mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozások számára olyan fejlesztések végrehajtását, amelyek hozzásegítik őket tevékenységük gazdaságos folytatásához, továbbá a saját, illetve az alkalmazotti foglalkoztatás fenntartásához, illetve a projekt a felhívás azon céljához is hozzájárul, hogy a projektek során magasabb minőségű, speciális igényeket kielégítő termékek előállítása valósuljon meg.

 

 

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019. 09.30.